ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ГрадътЗабавлениеКултураНовини

Пловдив поема щафетата за кулминацията на Фестивал Тракийски Мистерии 2024 (ВИДЕО)

На 29 Септември в Пловдив предстои грандиозна кулминация и финал на издание 2024 на Фестивал Тракийски Мистерии.

Фестивал Тракийски Мистерии е първият проект в страната ни, който реализира мащабна образователна инициатива без аналог, като чрез преживяване и изкуство се предават знания за различни епохи и основополагащи за родовата ни памет и история места.

Всички събития от началото на тазгодишното издание на Фестивала преминават при невиждан интерес. Уникалният способ на Академия Орфика за провеждане на историческите възстановки, утвърждава проекта като уникален културен феномен за България и в света. Организаторите на Фестивал Тракийски Мистерии са подготвили богата еднодневна програма на 29 септември в Пловдив, с многообразие от фестивални форми. Ще се изгради своеобразен Фестивален Полис, пресъздаващ в автентична атмосфера пълнокръвния живот в Древна Тракия. Фестивалният ден ще включва следните събития:

Изложба с монументални платна с дълбоки орфически мотиви – за поредна година дигиталният артист Диляна Ангелова ще представи своята обновена колекция от внушителни платна, провокиращи с дълбоката си орфическа символика.

Фестивална Академия с кратки разяснителни лекции за по-задълбочено вникване в концепциите и сюжетите от древния тракийски епос, които ще бъдат пресъздадени в предстоящите вечерта интерактивни спектакли. Локацията, където ще се състои академията, е Античен Римския стадион. Лекциите са на тема „Древната тракийска култура, език и цивилизация и приложението на културното наследство на траките в нашето съвремие“. Лекторите са представители на Института по Т-наука, Фондация Родов Завет и Сдружение Академия Орфика.

Фестивално Шествие, потеглящо от Римския стадион, ще поведе участниците и гостите на Фестивала към Фестивалния Полис, разположен в Античния театър на Стария Пловдив.
 Фестивален Полис с творчески ателиета ще съживят мирогледа на древните траки, пропит с мистика, който е закодиран в приготовлението на обредната храна, облекло и ритуалните предмети – всички те част от свещения празничен цикъл. Всеки гост на Фестивала ще може активно да участва.

АТЕЛИЕ Мистерията на българския обреден хляб – Участниците в тази работилница ще се докоснат до тайнството и дълбоките „послания“, закодирани от предците ни траките в приготвянето на хляба. Традиция, която живее и днес и е просъществувала през вековете в обредите на българските благословени родове.

АТЕЛИЕ Мистерията на тракийската одежда – Посетителите в тази работилница ще се запознаят със сакралната символика и предназначение на дрехата, като послание, което невидимите сили, обуславящи живота ни, „прочитат“. Ще разгледат (с опция за закупуване) реплики на облекла, подобни на изобразените върху автентични артефакти. Ще имат възможността „да се пременят“ като древните посветени, в дрехи, в които е вплетено свещеното Слово.

АТЕЛИЕ Мистерията на оброчните глинени плочки – Участниците в тази работилница ще се докоснат и ще научат повече за тракийските оброчни плочки (открити в древни археологически находки по нашите земи от тази епоха) със свещени текстове, призоваващи благослов и защита. Те ще се запознаят с разчитането на сакралните послания и ще могат да изпишат лична оброчна плочка с орфически призователни формули на свещената тракийска писменост.

АТЕЛИЕ Мистерията на тракийските обредни съдове – Участниците в това ателие ще научат повече за символиката и предназначението на различните обредни съдове – бокали, ритони и делви за вино. Ще отпият тракийско вино, заедно с всички гости на Фестивала.

Вечерен гранд-спектакъл „Мистерия на Тракийския Херос“, ведно с „Тракийска Мистерийна Драма“, е кулминацията на фестивалния ден в Пловдив, където всеки любител, може да се потопи в мистериите на древните ни предциВече четвърта година, в триумфално шествие, Фестивал Тракийска Мистерии обхожда древните духовни средища от славното ни минало. Със съдействието на регионалните музеи по места се осъществява невиждано до сега възстановяване на обредността и изкуството на предците ни. Чрез интерактивно експониране на реликви, изкусно изработени реплики на знакови артефакти, материалното ни и духовно културно наследство заживява своя нов живот, в уникална автентична среда. Това става възможно чрез майсторската хореография, музика, драматургия, мултимедия и сценография, които са дело на изследователския труд на експертите от Академия Орфика.

ПРОГРАМА на събитието:14:30 ч. | Античния театър Пловдив | Изложба „Тракийски Мистерии“

16:00 ч. | Античен Римски Стадион, Пловдив | Лекции на тема „Древната тракийска култура, език и цивилизация и приложението на културното наследство на траките в нашето съвремие“.

17:30 ч. | от Античен Римски Стадион до Античния театър Пловдив | Фестивално шествие

18:00 ч. | Античния театър Пловдив | Тракийски ателиета

21:00 ч. | Античния театър Пловдив | Гранд спектакъл: „Тракийска Мистерийна Драма“ в едно с „Мистерия на Тракийския Херос“.

Билети за събитията, предстоящи в програмата на Фестивал Тракийски Мистерии 2024, могат да бъдат закупени от: Events.AcademiaOrphica, Ивентим или на място.

Повече информация за предстоящи събития и билетите на страницата на Фестивал Тракийски Мистерии и Академия Орфика.

Актуална информация за фестивала можете да намерите на: 

Организатор на фестивала е Сдружение „Академия Орфика“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина